Tagok

geotech.jpg

vertesaszfalt.png

t-matrix.jpg

planbau.jpg

city-terv.jpg

uthalozat.jpg

turulgeodezia.jpg

aakos-design-logo.jpg

mapi.png

 

 

Hírlevél feliratkozás
Vonalban

Jelenleg 23 vendég olvas minket

Keresés

Összefogás Komárom-Esztergom megyében Nyomtat

Közös tervek, együttműködés, sikerek - klaszterben

Napjainkban ritkán nyílik alkalom arra, hogy építőipari cégek sikeréről olvashassunk beszámolót. A körbetartozások, a csőd, a kevesebb megrendelés problémákból előre is lehet menekülni. A továbblépés, az előretekintés egyik módja az összefogás. A Komárom-Esztergom Megyei Építő-, Környezetipari és Innovációs Klaszter menedzsment szervezetének most megítélt, több mint 23 millió forintos támogatás azt bizonyítja, hogy van ígéretes fejlesztési pálya a válságtól megtépázott ágazatok számára is.

Beruházás, felújítás, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, energiagazdálkodás, megújuló technológiák, környezetvédelem, csatornázás, közlekedés - minden mindennel összefügg, és gyakorta problémát okoz a tervező, a kivitelező, vagy akár az adott beruházás különböző területein tevékenykedő vállalkozások munkájának összehangolása. A tervezéstől az átadásig pedig hosszú és rendszerint akadályokkal teli az út. Ilyen és ehhez hasonló problémákra keresték a választ az alapítók, s így jutottak el az összefogásig.

 

 

Az Új Széchenyi Terv lehetőségeit kihasználva a KDOP-1.2.1-11-2011-0001 számú, „A Komárom-Esztergom Megyei Építő-, Környezetipari és Innovációs Klaszter menedzsment szervezete, a KEM Klasztermenedzsment Kft. hatékony indulásának megvalósítása, a későbbi közös beruházások véghezvitele” című pályázattal 23 372 214 Ft támogatást nyert el szervezetünk. Így a jövőbeni együttműködésnek olyan keretet szabhatunk, amely további bővítést, fejlődést tesz lehetővé. Terveink között szerepel további tagok bevonása, a szolgáltatási kör kiszélesítése, kapcsolatok erősítése, partnerkör bővítése.

A klaszterben résztvevő vállalkozások árbevétele 2010-ben megközelítette a 4 milliárd Ft árbevételt az alkalmazottak létszáma pedig 183 fő volt. Az összefogás célja hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az eredményes működés mellett a munkahelyek is megőrzésre kerüljenek, illetve a későbbiekben bővüljenek. A tagok tevékenységének köszönhetően a megye területén több önkormányzat és vállalkozás is - sikeres pályázat útján - jelentős támogatásra tett szert, illetve korábban elnyert forrásokból megkezdődhettek a kivitelezések.

Klasztertagok 2011.
AAKOS Design Korlátolt Felelősségű Társaság
CITYTERV Mérnökiroda Korlátolt Felelősségű Társaság
CSEH-KERT Kertészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
FTK-ÉPÍTŐ Építőipari Korlátolt Felelősségű Társaság
GEOTECH Tervező, Kivitelező és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt.
MÜTF Modern Üzleti Tudományok Főiskolája
PLANBAU Mérnöki Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság
T-MÁTRIX Vállalkozási, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
TURUL GEODÉZIA Földmérő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
TURBOVILL Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
ÚTHÁLÓZAT Mérnök Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság
VÉRTES ASZFALT Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
ZÖLD ÚT Fuvarozó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság


 
Képek a sajtótájékoztatóról >>
Előzmények

Magyarországon a klaszter, mint fogalom és szervezet az elmúlt néhány évben került be a köztudatba. Együttműködést jelent, olyan szerveződést, amely tagjai átfogó célok elérése érdekében közösséget alkotnak.

Az építőipar területén jellemzően különféle vállalkozások dolgoznak együtt az egyes szakterületeken. Régóta formálódott a gondolat, hogyan lehetne ezeket a kis- és középvállalkozásokat összefogni, jó tapasztalatokat átadni. A tanácsadás intézménye persze létezik, de a tapasztalatok azt mutatják, ezek ad hoc-jellegűek, és szinte kivétel nélkül minden esetben hiányzik belőlük a rendszerszemlélet. Pedig csak tapasztalat, hozzáértés és szándék kellene, hogy a lehető leggazdaságosabban és a legjobb minőségben valósuljon meg a legtöbb beruházás akár egyéni- vagy közösségi célról van szó.

A KEMÉK Klasztert az építőipar és a környezetvédelem területén tevékenykedő 8 Komárom-Esztergom megyei kis- és középvállalkozás hozta létre 2010-ben. Az alapítók úgy látták, hogy érdemes belevágni egy komplex építőipari szolgáltatást nyújtani tudó klaszter létrehozásába. A klaszter tagjainak célja, hogy tapasztalataik, információik átadásával segítsék egymást, összefogva javítsák piacra jutási képességüket, és az egyes projekteket együttműködve megvalósító, partnerként megbízható, referenciákkal és jó hírnévvel rendelkező, többszörös garanciát adó alternatívát nyújtsanak megrendelőiknek.
A közös fellépésnek számos szakmai előnye van: biztosítja a kisvállalkozások számára is a nagy volumenű munkákhoz való hozzáférést, közösen pályázhatnak, szakmai fórumokat szervezhetnek, közös és ez által gazdaságosabb fellépést, sajtóban való megjelenést érhetnek el. Az előnyök között azonban kitűnik egy: itt a klasztertagok nem csak magukért, hanem a klaszter összes tagjáért dolgoznak. Ez közös felelősségvállalást is jelent, ezáltal pedig a megrendelőknek egy sokszoros minőségi garanciát. Ha egy klasztertag hibázik, vagy hanyagul dolgozik, azzal mindegyikük becsületét, megbízhatóságát kockáztatja. A klaszter tehát a közösség szinergikus garanciáját képes adni. A KEMÉK Klaszter stratégiája, hogy ügyfeleik fejlesztési projektjeihez az ötlettől a tervezésen, pályázaton és kivitelezésen keresztül komplett segítséget nyújtsanak.

A pályázat beadás időpontjában, 2011. májusban már 14 tagja volt a szervezetnek, s a tervek szerint ez a létszám a projekt zárásáig, 2013 szeptemberéig várhatóan további 5 taggal fog bővülni.  A tagok jellemzően mély- és magasépítő vállalkozások, kivitelező illetve tervező cégek a megszokott feladatok ellátása mellett, az összefogás eredményeként új feladatok ellátását is célul tűzték ki.

Az együttműködés koordinálására, a klaszter céljainak megvalósítására a tagok létrehozták a KEM Klasztermenedzsment Kft.-t, amely egyfajta infóközpont. Megszerzi a piacról és az egyes tagoktól az információkat, és ezeket hatékonyan visszaáramoltatja a rendszerbe. A piac kezdeti visszajelzései nagyon pozitívak, sokan örülnek ennek a kezdeményezésnek.