Tagok

geotech.jpg

vertesaszfalt.png

t-matrix.jpg

planbau.jpg

city-terv.jpg

uthalozat.jpg

turulgeodezia.jpg

aakos-design-logo.jpg

mapi.png

 

 

Hírlevél feliratkozás
Vonalban

Jelenleg 21 vendég olvas minket

Keresés

Még vannak kiaknázatlan lehetőségek, pályázati források mind az önkormányzatok, mind pedig a vállalkozások számára Nyomtat

 

 

 

 

A Komárom-Esztergom megyei Építőipari Környezetipari és Innovációs Klaszter Benchmarking Klubja márciusi programján nem csak a már kiírt pályázatokról, hanem a jövőbeli tervekről is szó volt. Az uniós források bevonzása több szereplő számára is fontos feladat. A klaszter tagjainak feltett szándéka, hogy közös megkeresés alapján intézmények fenntartóit tájékoztatják, hogy összekössék az igényt a lehetőséggel. A cégek a tervezési, kivitelezési munkát tudják elvégezni, melyhez információval segítenek anyagi támogatást szerezni. A programon előadó Aditus Zrt. képviselői elmondták: előnyt jelent, ha a megvalósítás során sem engedik el a pályázók  kezét. A regionális operatív program pályázatai az önkormányzati szektorban beszűkültek - hangzott el.

 A kevés útfejlesztés, -építés, turisztikai pályázat mellett több olyan lehetőségre hívták fel a résztvevők figyelmét, amely a klaszter tagjainak is munkát biztosíthat. Ilyen például a környezet és energia operatív program, amely az önkormányzati intézmények felújítását célozza meg. Kérdésként merült fel a klub programján, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha idő közben változott a fenntartó, így például a települési önkormányzatok helyett a kormányhivatalnak kell benyújtani egy-egy pályázatot. Az előadók a közvetlen kapcsolatfelvételt javasolták az új fenntartóval, hiszen az anyagi forrásokra attól függetlenül van szüksége egy-egy intézménynek, hogy melyik szervezethez tartozik. Azért is lehet szerencsés az átvétel időszaka, mert ilyenkor felmérik az épületek állapotát, áttekintik a felújítás lehetőségeit - legyen szó saját vagy bevonható központi forrásról.
Innovatív megoldást kínál a megváltozott munkaképességű fiatalok, vagy a zöld munkahelyek létrehozása, melyben konzorciumi partnerként vehetnek részt akár a klasztertagok is. Egy-egy pályázat esetében az építésre, beruházásra fordítható 25 százalékos arány magasnak számít - hangzott el, így érdemes már a tervezés időszakában csatlakozni a pályázóhoz.
A klub programján a résztvevők kérdésére válaszolva szó volt még a foglalkoztatást segítő pályázati lehetőségekről, illetve bankgaranciáról, kezességvállalásról, amely segíthetné a kivitelezésben résztvevő cégek működését.